Dikkate değer "ŞUBAT FİLMLERİ"

Yönetmen: Todd Haynes

Oscar sezonunun merakla beklenen filmlerinden, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil beş dalda Altın Küre adayı olan “Carol”, Cate Blanchett ve Rooney Mara’nın büyüleyici oyunculuk performanslarıyla yılın en çok övgü alan filmlerinden biri... Patricia Highsmith’in tutku dolu romanından uyarlanan film, on bir yıllık bir yapım sürecinden sonra beyazperdeye aktarıldı.


1950’lerin New York’unda geçen filmde bir mağazada tezgahtarlık yapan ve daha güzel bir hayat düşleyen Therese (Rooney Mara), yürümeyen evliliğinden bunalmış çekici Carol (Cate Blanchett) ile tanışır. Birbirlerine bağlanan iki kadın için eski hayatlarını bir çırpıda geride bırakıp her şeyden uzaklaşmak kolay olmayacaktır. Todd Haynes’in yönetmen koltuğunda oturduğu, Cannes Film Festivali’nde Rooney Mara’ya En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandıran “Carol”; Carter Burwell’in müzikleri ve Oscar adayı Ed Lachman’ın görüntü yönetmenliğiyle de dikkat çekiyor.
2016 Oscar Ödülleri 
Adaylık - En İyi Kadın Oyuncu (Cate Blanchett), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Rooney Mara), En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Kostüm, En İyi Müzik
2016 Altın Küre Ödülleri 
Adaylık - Drama / En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu (Cate Blanchett, Rooney Mara), En İyi Müzik
2015 Cannes Film Festivali 
         En İyi Kadın Oyuncu (Rooney Mara)


       
Yönetmen: Yönetmen: Joachim Trier

Ölümünün üçüncü yılında fotoğrafçı Isabelle Reed’in (Isabella Huppert) anısına düzenlenen fotoğraf sergisi, ailenin büyük oğlu Jonah’ın (Jesse Eisenberg) eve dönmesini sağlar. Jonah günlerini, görüşmekten kaçındığı babası Gene (Gabriel Byrne) ve yıllardır görmediği kardeşi Condrad (Devin Druid) ile geçirmek zorunda kalır. Trafik kazasında kaybettiği eşinin gölgesi altındaki Gene, annelerini birbirinden çok farklı şekilde hatırlayan oğullarını aynı çatı altında toplar. Gene bir yandan farklı sebeplerden kendisinden hoşlanmayan çocuklarıyla arasını düzeltmeye, bir yandan da iki oğlu arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmeye çalışır.

2015 Cannes Film Festivali
          Yarışma Filmi


Yönetmen: Yönetmen: László Nemes
Büyük Ödül kazandığı Cannes Film Festivali’nde olay yaratan ve ilk gösteriminden bu yana yılın en çok konuşulan sinema olaylarından birine dönüşen film, izleyicisini II. Dünya Savaşı'nda uygulanan soykırımın simgesi haline gelen Auschwitz’e götürüyor.


Bugüne kadar soykırım üzerine çekilmiş filmlerden bambaşka bir yaklaşım izlemesiyle dikkat çeken Son of Saul, Naziler tarafından toplama kampında iş yapmaya zorlanan “Sonderkommando”lardan Yahudi esir Saul’un hayatının iki gününe odaklanıyor. Saul bir gün cesetlerin yakıldığı imha fırınında, oğlu olduğunu düşündüğü bir çocuğun cesedini görür. Saul, oğlunun cesedini yakılmaktan kurtarıp usulünce toprağa vermeyi takıntı haline getirecektir.


2016 Oscar Ödülleri
Adaylık - Yabancı Dilde En İyi Film
2016 Altın Küre Ödülleri
          Yabancı Dilde En İyi Film

          2015 Cannes Film Festivali
    Jüri Büyük Ödülü, FIPRESCI Ödülü